søndag 21. mars 2010

Dårlig eller god kamuflasje?

Blandt fugler og dyr er det stor variasjon i farger og mønstre. Ofte har fargen en funksjon, f.eks å skjule dyret og la det gå i ett med omgivelsene. Andre ganger kan fargene være sterke og totalt forskjellige fra naturen rundt. Noen dyr og fugler skifter farge når snøen kommer mens andre beholder mer eller mindre samme farge året rundt. Noe av grunnen kan nok være at farger ikke nødvendigvis oppfattes likt av f.eks fugler som av oss mennesker. Fugler i flokk er vel også mindre avhengig av god kamuflasje enn individer som lever alene. Det er som regel en god grunn for at alt er som det er i naturen.

Her er et par eksempler på dette med farger og omgivelser. Til tross for at dompapen er mye mindre i bildet enn sivsangeren er den veldig lett å få øye på.
(etter mye leting i oppslagsverk mener jeg dette er en sivsanger, men hardcore-fuglefolk må mer enn gjerne rette på meg!)



1 kommentar:

  1. Super illustrasjon du gir her, og jeg tror setningen din, " Det er som regel en god grunn for at alt er som det er i naturen " er viktig å tenke over. Vi skal ikke klundre for mye med naturen, vi må i størst mulig grad verne om den, og dens mangfold.

    SvarSlett